Paragrafen

Paragraaf 9: Bedrijfsvoering

Subsidieverwerving

De gemeente Groningen nam in 2022 deel aan 14 Europese projecten over onder meer energietransitie, waterstof, mobiliteit en digitale technologie. Het samenwerken in Europa is voor de gemeente en de regio belangrijk. Door deelname aan Europese samenwerkingsprojecten werken we aan oplossingen die internationaal van belang zijn. Tegelijkertijd dragen ze bij aan het realiseren van de gemeentelijke ambities. Groningen heeft een goede naam in Europa. We worden beschouwd als een deskundige en betrouwbare partner. Regelmatig wordt Groningen gevraagd om aan nieuwe initiatieven deel te nemen. Het netwerk is in de loop der jaren gegroeid. Ook maken we gebruik van de netwerken van ons NG4 bureau in Brussel. Uitgangspunt bij projectontwikkeling is dat we kennisinstellingen en regionale bedrijven betrekken als partner of een rol geven bij de uitvoering.
De focuspunten van de huidige lopende Europese projecten liggen met name op de volgende thema’s: energietransitie (4 projecten), waterstof (4 projecten), klimaatadaptatie /duurzame mobiliteit / leefkwaliteit (5 projecten), en digitale transitie (1 project). De Europese focuspunten worden in 2023 aan de hand van het coalitieakkoord herijkt.

In 2021 is gestart met een team “EU subsidies” bij het Shared Service Centrum om de expertises rondom het financieel- administratieve beheer van EU projecten samen te brengen. In 2022 is dit team structureel ingebed in de organisatie en uitgebreid met 1 fte.

Naast de Europese subsidies maken we gebruik van diverse Nationale subsidies. Deze Nationale subsidies vallen grotendeels in SiSa regelingen die zijn opgenomen in de bijlage bij de jaarrekening.

Deze pagina is gebouwd op 07/13/2023 11:52:08 met de export van 07/13/2023 11:43:16