Algemeen

Inleiding

Inleiding

Middels de jaarrekening leggen wij verantwoording af over de behaalde resultaten en de besteding van middelen. In deze beknopte samenvatting lichten we de belangrijkste resultaten binnen de programma’s toe. Uitgebreidere informatie vindt u in deze gemeenterekening zelf onder de betreffende onderdelen.

Programma 1: Economie en Ruimte

  • Om toekomstbestendige economische groei te faciliteren hebben we impactondernemers ondersteund en is door de regio Groningen-Assen en provincie Groningen gewerkt aan een regionale bedrijventerreinenstrategie.
  • We kijken terug op een succesvol verlopen Operatie Julianaplein. Dankzij de inzet van onder meer Groningen Bereikbaar, werkgevers en de automobilist bleef Groningen tijdens de werkzaamheden zo goed mogelijk bereikbaar. In het kader van de Mobiliteitsvisie en de Leidraad Openbare Ruimte zijn we na de zomervakantie van start gegaan met de herinrichting van de Grote markt. Met de uitvoering van deze en andere projecten, hebben we gewerkt aan meer sociale, economische en recreatieve ontmoetingsplekken.
  • De overgang van fossiele brandstoffen naar elektrisch rijden (of waterstof) is belangrijk in de vergroening van vervoersmiddelen. Zo rijden er inmiddels 194 elektrische- en waterstofbussen rond in Groningen en Drenthe, zijn er belangrijke vervolgstappen gezet naar een zero-emissiezone voor stadslogistiek in de binnenstad, zijn snorfietsen met een fossiele brandstofmotor op veel fietspaden niet langer toegestaan en hebben we belangrijke stappen gezet om elektrische laadpalen te kunnen plaatsen in eigen beheer.
  • Ondanks dat er voorzichtige tekenen van stabilisatie van de woningprijzen zijn, blijft de woningvraag onveranderd groot. Naast de grote hoeveelheid netto opgeleverde woningen is er in 2022 een start gemaakt met het opstellen van de Strategische Woningbouwprogrammering. Ook hebben we het Steunpunt Huren geopend waar huurders terecht kunnen met hun vragen of een klacht kunnen melden.

Programma 2: Leefomgeving en veiligheid

  • Het jaar 2022 kenmerkt zich door ontwikkelingen op het gebied van beheer en onderhoud, afval en leefkwaliteit. Zo hebben we in 2022 een nieuw asfaltmengsel ontwikkeld (GemGroReflection) en hebben we tal van afvalcampagnes georganiseerd. De eerste stappen om circulariteit lokaal en regionaal verder in te bedden en ontwikkelen zijn gezet, we ontwikkelen ons hiermee van traditionele afvalinzamelaar naar grondstoffenmanager (Gronings Goud).
  • Met het rapport Groningse Praktijken hebben we zicht gekregen op de uitdagingen die voor ons liggen op het gebied van ondermijning. Dit rapport - en het later verschenen rioolwateronderzoek - onderstreepten het belang om de aanpak tegen (ondermijnende)criminaliteit te versterken. Hiervoor hebben we bewustwordingstrainingen georganiseerd, zijn we gestart met de pandenbrigade en het programma Preventie met Gezag.
  • Om een digitaal veilig(er) Groningen te realiseren, hebben we inzet gepleegd in de vorm van kennissessies en cybersecurityscans aan bedrijven en scholen. Tot slot hebben we onze gebiedsgerichte aanpak verstevigd door inzet van wijkboa's, jeugdboa's en gebiedsmanagers veiligheid.

Programma 3: Vitaal en Sociaal

  • In november startten we met de gebiedsgerichte werkwijze voor werk en participatie naar aanleiding van de succesvolle Pilot Oost. Met de Basisbaan hebben we een bijdrage geleverd aan betekenisvol werk en bestaanszekerheid van ruim 50 inwoners voor wie de toegang tot de arbeidsmarkt afgesloten leek. Hiermee is de projectdoelstelling behaald. Voor de opvang van Oekraïners voeren we de leefgeldregeling uit. Via het RMT zijn ca. 650 Nederlandse taalcursussen ingezet voor deze groep.
  • Om de koopkracht van inwoners te versterken en de kosten voor energie te beperken en/of ter overbrugging totdat de landelijke maatregelen werden ingevoerd, hebben we eind 2022 een tijdelijk hulppakket aangeboden.
  • Met de ondertekening van het Maatschappelijk Akkoord Sociale Inclusie zetten we gezamenlijk de schouders onder meer gelijke kansen voor kinderen en jongeren. Daarom ook investeren we langjarig in goede en duurzame schoolgebouwen die een centrale rol in de wijk vervullen. Hiertoe is het traject actualisatie Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) inclusief de actualisatie van de visie op onderwijshuisvesting in gang gezet en is het Integraal accommodatieplan bewegingsonderwijs en binnensport opgesteld.
  • In 2022 zijn de hulpmiddelen Wmo opnieuw aanbesteed. Dit heeft geleid tot meer onderlinge samenwerking en keuzevrijheid voor de inwoner. In samenwerking met Groningen Beter is de Regiovisie 'Gezonde Groningers, Gezonde Zorg' vastgesteld, om de samenwerking tussen sociaal en medisch domein in de regio te intensiveren. Landelijk zijn wij actief betrokken bij het opstellen van de Hervormingsagenda, die tot doel heeft het verbeteren van de jeugdhulp en een beheersbaar duurzaam financieel houdbaar stelsel. Lokaal zijn de voorbereidingen getroffen om de basisjeugdhulp onder te brengen bij WIJ Groningen (SAMEN).
  • In 2022 zijn we begonnen met de pilot Volwassenenfonds Sport en Cultuur, mede ondersteund door het Gronings Sportakkoord. De pilot is een groot succes en krijgt daarom in 2023 een structureel vervolg. Ook hebben we sportclubs ondersteund met de uitvoering van de pilot positief sportklimaat, het Platform Sport050, het ondersteuningspakket energie en initiatieven binnen het Gronings Sportakkoord.
  • We hebben als gemeente de afgelopen jaren coronasteunpakketten ingezet voor de culturele sector. Het herstelpakket 2022/2023 dat afgelopen december is gepresenteerd richt zich op ondersteuning van instellingen, een publiekscampagne, talent, amateurkunst, digitalisering en de culturele arbeidsmarkt.
  • In juni 2022 hebben we het onderzoek naar meerkosten van de invoering van Fair Pay in Groningen gepresenteerd aan de gemeenteraad en de culturele sector. Als vervolgstap zijn we in december 2022 samen met Kunsten '92, Platform ACCT en de provincie Groningen een traject gestart onder de noemer Fair Practice Lab. Om meer kinderen cultuur te laten beleven, is er in het voortgezet onderwijs stevig ingezet op het bereiken van scholen.

Programma 4: Dienstverlening en Bestuur

  • Voor de publieke dienstverlening begon het jaar met een corona lockdown, die kort daarna werd opgevolgd door de toestroom van vooral Oekraïense vluchtelingen. Hiervoor is destijds een apart crisisteam opgezet, waarbij we uiteindelijk 1.215 Oekraïners hebben ingeschreven. Terugkijkend is dit voorspoedig gegaan.
  • Afgelopen jaar hebben we verder vorm gegeven aan het Gronings model voor wijk- en dorpsdemocratie. Hierin bepalen we samen welke vorm van participatie en/of zeggenschap voor inwoners het best past. Daarnaast werkten we aan participatie binnen de Omgevingswet en het wetsvoorstel ‘Wet Versterking participatie op decentraal niveau.
  • De gemeente Groningen nam in 2022 deel aan 14 Europese projecten. Door deelname aan deze projecten werken we aan oplossingen die internationaal van belang zijn. Tegelijkertijd dragen ze bij aan het realiseren van de gemeentelijke ambities. De focuspunten van de projecten lagen in 2022 op de volgende thema’s: energietransitie (4 projecten), waterstof (4 projecten), klimaatadaptatie, duurzame mobiliteit, leefkwaliteit (5 projecten), en digitale transitie (1 project). Europese focuspunten worden in 2023 herijkt aan de hand van de doelstellingen in het coalitieakkoord.

Paragraaf 1: Duurzaamheid

  • Om inwoners te blijven betrekken bij en inspireren om duurzamer te leven, werken we sinds 2022 aan de campagne ‘Duurzaam Groningen’. Vanuit de Wijkenergieaanpak werkten we er in de projecten Aardgasvrije preftuin Paddepoel-Selwerd en Proeftuin de Wijert Aardgasvrij-Klaar aan om buurten op een warmtenet aan te sluiten.
  • Vanwege de gestegen energieprijzen lag onze focus op de energiebesparing bij woningen. Onder andere via energiecoaches en adviseurs, de klusbus en door het beschikbaar stellen van de mogelijkheid voor leningen om te verduurzamen via het Fonds Energietransitie (FET). Vanuit de 'Subsidieregeling Reductie Energiegebruik Woningen' en 'Rijksmiddelen verduurzamen woningen huishoudens met energiearmoede' hebben we in 2022 activiteiten uitgevoerd die bewoners, woningeigenaren en initiatieven in de hele gemeente ondersteunen om de eerste stappen richting aardgasvrij te zetten en advies te geven over energiebesparende maatregelen.
  • Vanuit ons programma Groningen Geeft Energie werken we aan een CO2-neutrale gemeente in 2035 (volgens de uitgangspunten van de Routekaart Groningen CO2-neutraal 2035 uit 2018). De energietransitie is een gezamenlijke opgave en aan de realisatie van de doelen werken we samen met inwoners in de wijkenergieaanpak, met bedrijven, energiecoöperaties, organisaties en met de partners van de Routekaart.

Paragraaf 2: Gebiedsgericht werken

  • Centrum : In 2022 sprong de aanpak van de Grote Markt het meest in het oog. Om hittestress in de binnenstad te verminderen zijn we samen met inwoners de planvorming gestart voor het 'Vergroeningsplan Damsterplein' en het uitvoeren van ingediende ideeën op Groenplan Vitamine G. De binnenstad moet een veilige plek zijn en blijven, daarom hebben we extra handhaving en maatregelen ingezet rondom het Stadsstrand en Noorderplantsoen.
  • Oude Wijken : Om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren zijn projecten uitgevoerd die onderdeel uitmaken van 'Mooie wijken' en de Regiodeal 2022. In de Schildersbuurt hebben we gewerkt aan het terugdringen van overlast. Ook financierden we initiatieven uit de wijken, met aandacht voor initiatieven voor kinderen in De Hoogte en de Indische buurt en initiatieven rondom prettig samenleven in de buurten waar veel studenten wonen.
  • Zuid : Er is hard gewerkt aan de opgaven in wijkvernieuwingswijk de Wijert. Zo heeft Kansrijk Zuid 10 buddy's op de been gebracht die inwoners met financiële moeilijkheden hebben begeleid. Op het gebied van duurzaamheid is de proeftuin aardgasvrij-klaar gestart en zijn voorbereidingen getroffen om een inhaalslag te maken om de biodiversiteit te versterken en exoten terug te dringen in het Stadspark.
  • Oost : De lopende projecten uit het NPG voor Beijum en Lewenborg zijn uitgevoerd en de nieuwe projecten Broedplaats voor jongeren en Beijum in Bedrijf zijn opgestart.In Lewenborg zijn Kansrijk Oost, Verlengde Schooldag en het uitwerken van een plan voor een aantrekkelijk winkelplein van start gegaan.
  • West : We hebben de wijkbewoners ondersteund bij de top3-aanpak en bij grotere meerjarige initiatieven. Ook voerden we de projecten van Sunny Selwerd en de Regiodeal uit.
  • Haren : We hebben in 2022 samen met inwoners uitvoering gegeven aan gebiedsagenda 'de Groene Parel' en gesprekken gevoerd over de dorpsagenda's van Glimmen, Onnen en Noordlaren. Ook hebben inwoners meegedacht over herinrichtingen en verkeersplannen. In mei is in de Mellenshorst jeugdsoos 'The Hangout' geopend.
  • Ten Boer : Samen met inwoners realiseren we stap voor stap de dorpsvernieuwing binnen de kaders van het NPG. Dit deden we in 2022 door dorpsinitiatieven gezamenlijk op te pakken en uit te voeren. Ook investeerden we in extra inzet van aardbevingscoaches en zijn we aan de slag gegaan met de ontwikkeling van het buurt- en dorpshuis van de toekomst
Deze pagina is gebouwd op 07/13/2023 11:52:08 met de export van 07/13/2023 11:43:16