Paragraaf 10: Openbaarheidsparagraaf (Wet open overheid)
Op 1 mei 2022 is de Wet Open overheid (Woo) in werking getreden In artikel 3.5 (de Openbaarheidsparagraaf) van de Woo is voorgeschreven dat gemeenten in de jaarlijkse begroting aandacht besteden aan de beleidsvoornemens inzake de uitvoering van deze wet en in de jaarlijkse verantwoording verslag doen van de uitvoering ervan, mede in relatie tot de beleidsvoornemens. Deze begroting en jaarlijkse verantwoording vloeien voort uit het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV).
Deze verplichting geldt reeds voor de jaarrekening 2022. Daarnaast dient de openbaarheidsparagraaf Woo in de begroting en jaarrekening te worden opgenomen via een afzonderlijke paragraaf. Met deze paragraaf voldoen we aan de wettelijke voorschriften.
We zijn bezig met de implementatie van de actieve openbaarmaking. De Wet open overheid (Woo) kent een aantal informatie categorieën waarvoor overheidsorganen een actieve openbaarmakingsplicht krijgen. Deze plicht wordt gefaseerd ingevoerd. Op dit moment is nog onduidelijk hoe deze fasering er concreet uitziet. De ontwikkeling van de landelijke tool voor openbaarmaking (PLOOI) is door het ministerie van BZK stopgezet. Gemeenten moeten nu een eigen platform kiezen waarop zij documenten gaan publiceren. Dit betekent dat meer van gemeenten wordt gevraagd in de implementatie en dit zorgt ook voor een langere ontwikkeltijd.
Voor wat betreft de passieve openbaarmaking (openbaarmaking op verzoek) loopt er binnen de organisatie een ontwikkeltraject waarbij we werken aan verbetering van de afhandeling van Woo-verzoeken qua efficiency, kwaliteit en snelheid. In 2022 zijn 132 verzoeken om openbaarmaking ingediend.