Overzichten

Vennootschapsbelasting

Vennootschapsbelasting

Inleiding
Sinds 2016 is de gemeente belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. De belastingplicht voor gemeenten ontstaat op basis van een tweetrapsraket: ten eerste dient te worden geduid of er activiteiten worden uitgevoerd waarmee in concurrentie wordt getreden met marktpartijen. Pas als sprake is van een structureel positief resultaat ontstaat feitelijk de belastingplicht. In de jaren tot en met 2020 zijn nihilaangiften ingediend, vanuit het standpunt dat de gemeente Groningen weliswaar enkele concurrerende ondernemingsactiviteiten drijft, echter zonder structureel positief resultaat. De belastingdienst heeft in 2020 het standpunt ingenomen dat voor zowel reclameopbrengsten als parkeeropbrengsten sprake is van een belaste ondernemingsactiviteit. Op basis daarvan zijn aanslagen opgelegd, is de verschuldigde belasting betaald en is bezwaar gemaakt tegen de opgelegde aanslagen van de belastingdienst.

Verplichting: volledige en juiste aangiften Vpb
Het indienen van de Vpb-aangifte en indienen van bezwaar en beroepschriften is een taak van het SSC. Net als voor de overige belastingen zijn de (overige) taken samenhangend met de Vpb-plicht overgenomen door de lijnorganisatie en onderdeel geworden van reguliere processen. Inmiddels zijn hiertoe onder andere dossiers opgesteld, de relevante systemen ingericht en zijn processen beschreven. Hiermee borgen we dat nieuwe activiteiten worden getoetst op mogelijke Vpb-effecten.

Borging wordt bestendigd door een actieve en complementaire samenwerking tussen SSC en directies. Vanuit het SSC wordt geïnitieerd en gestuurd op het verzamelen van de gegevens, de beoordeling van de kwaliteit van de gegevens, en de verwerking daarvan in de Vpb-aangifte. Hierdoor kan een volledige en juiste aangifte worden ingediend én blijft de Vpb-plicht bij zowel het SSC als de overige directies in beeld.

Aanslagen tot en met 2020 zijn opgelegd .
De gemeente Groningen heeft tot en met 2020 nihil aangiften ingediend. De belastingdienst heeft aanslagen 2016 en 2020 opgelegd die afwijken van de ingediende aangiften. Deze aanslagen zijn betaald ter voorkoming van het oplopen van verschuldigde belastingrente van 8%. Tegen deze aanslagen zijn pro forma bezwaarschriften ingediend en verwachten we een noodzakelijk te voeren gerechtelijke procedure. De aangiften over 2021 e.v. worden ingediend conform het standpunt van de belastingdienst.

Bezwaar tegen standpunt belastingdienst betreffende reclame-opbrengsten
De belastingdienst neemt het standpunt in dat de opbrengsten van ‘het gelegenheid geven tot reclame-uitingen’ (abri’s, reclamezuilen etc.) een economische activiteit is die is belast met vennootschapsbelasting. Net als vele gemeenten delen wij het standpunt van de belastingdienst niet. Er worden gerechtelijke procedures gevoerd die, ondersteund door de VNG, zoveel als mogelijk gezamenlijk worden beargumenteerd, gecoördineerd en gevoerd. Groningen haakt daar bij aan. Het bezwaar aanhouden totdat er een definitieve uitspraak is van andere gemeenten kan helaas niet vanwege een ander discussiepunt met de belastingdienst.

Bezwaar tegen standpunt belastingdienst betreffende het Parkeerbedrijf
Een activiteit waarbij de gemeente in concurrentie treedt (of kan treden) met de markt is het Parkeerbedrijf. De belastingdienst is van mening dat het vrijgestelde straatparkeren niet mag worden geconsolideerd met overige parkeeractiviteiten. Dit leidt er kortweg toe dat de negatieve resultaten van de parkeergarages niet kunnen worden gezien als fiscaal verlies dat mag worden gesaldeerd met de positieve resultaten van de reclame-opbrengsten. Gesprekken hebben plaatsgevonden, het standpunt van de belastingdienst wordt binnenkort verwacht. Op basis daarvan wordt de noodzaak en/of wens tot verder procederen afgewogen.

Beoordeling Grondbedrijf: gemeentelijke grondexploitaties en Meerstad
De gemeente Groningen heeft beoordeeld en geconcludeerd dat haar gemeentelijke grondexploitaties gezamenlijk één fiscale activiteit vormen. Daartoe is de zogenoemde QuickScan uitgevoerd. De QuickScan is een praktische methode die is ontwikkeld door de inmiddels opgeheven Samenwerking Vennootschapsbelasting Lokale Overheden (SVLO), waarin onder meer de Belastingdienst en de VNG zitting hadden. De uitkomst van de QuickScan is dat de gemeentelijke grondexploitaties gezamenlijk beschouwd een duidelijk negatief saldo hebben. Dit duidt op de afwezigheid van een onderneming door het ontbreken van een winststreven. De uitkomsten van de QuickScan zijn in april 2016 besproken met de Belastingdienst.

De belastingdienst heeft de aanslagen opgelegd conform deze uitgangspunten van de gemeente Groningen. Door de wijze waarop de VPB plicht voor lokale overheden is geregeld, kan het (eventuele) negatieve resultaat van de grondexploitaties niet worden gesaldeerd met de positieve resultaten van andere activiteiten.

Het fiscale resultaat is tot gebaseerd op de huidige inzichten met toepassing van de op dit moment geldende regelgeving, de door het SVLO gepubliceerde handreiking en jurisprudentie. Ten aanzien van de fiscale positie bestaat desondanks een aantal onzekerheden die samenhangen met eerder genoemd verschil in interpretatie van de wet. Dit kan voornoemde conclusie over de Vpb-plicht beïnvloeden.

Deze pagina is gebouwd op 07/13/2023 11:52:08 met de export van 07/13/2023 11:43:16