Deelprogramma 1.3: Wonen

Resultaten en activiteiten

Resultaten en Activiteiten
De resultaten en activiteiten worden per beleidsveld benoemd (aansluitend bij de financiële toelichting op het niveau van het beleidsveld). In de activiteitentabel reflecteren we op de activiteiten zoals opgenomen in de begroting 2022.

Wat wilden we bereiken (resultaten)

Wat hebben we daarvoor gedaan (activiteiten)

Toevoegen van voldoende woningen (gemiddeld 1.500 per jaar tot en met 2030). In 2022 verwachten we circa 1.600 nieuwbouw woningen op te leveren.

In 2022 is de totale woningvoorraad met 2083 woningen toegenomen. Dit is een opstelsom van nieuwbouw en andere toevoegingen minus sloop en andere afnames. (bron: BAG). Dit aantal ligt iets hoger dan verwacht, wat positief is gezien de druk op de woningmarkt.

Meer grip op de woningmarkt

Om te komen tot meer regulering op de woningmarkt zijn de volgende stappen gezet:

  • De Opkoopbescherming is in 2022 ingevoerd. Hierdoor kunnen woningen niet meer opgekocht worden door beleggers om (duur) te gaan verhuren;
  • Begin 2022 werd de Wet Toeristische Verhuur van Woonruimte ingevoerd. In 2022 hebben we de regels uit de wet vertaald naar de lokale behoefte en een wijziging van de Huisvestingsverordening voorbereid;
  • Ter ondersteuning van huurders is in 2022 het Steunpunt Huren geopend waar huurders terecht kunnen met hun vragen of een klacht melden;
  • Om te komen tot een woonakkoord hebben we in 2022 de Boumakring opgericht. Dit is een maatschappelijke coalitie van gemeente, ontwikkelaars en corporaties die gezamenlijk willen werken aan de opgaves die we voor gemeente Groningen hebben.
  • Toevoegen van netto  gemiddeld 200 - 240 sociale huurwoningen.
  • In 2022 zijn netto 413 sociale huurwoningen toegevoegd;
  • Dit ligt boven het beoogde aantal. Dit is conform onze doelstelling om meer sociale huur toe te voegen om in de behoefte hieraan te voorzien.

Voldoende woningen voor (zorgbehoevende) ouderen en kwetsbare groepen.

  • In 2022 is de Visie op Wonen en Zorg vastgesteld;
  • in 2022/2023 is /wordt er gewerkt aan een uitvoeringsagenda met alle partijen, om gezamenlijk voldoende aandacht voor deze groepen te realiseren;
  • Ondertussen worden er woningen voor deze groepen gerealiseerd, onder meer door de corporaties.

Voldoende huisvesting voor (internationale) studenten en jongeren.

  • We hebben ook in 2022 in lijn met het convenant Studenten-en Jongenhuisvesting 2019-2022 gewerkt, samen met onze partners;
  • In lijn met dit convenant is het Wonen op Zernike nader uitgewerkt;
  • Er is onderzoek gedaan naar de woonwensen van jongeren en studenten;
  • Er is piekopvang georganiseerd aan het begin van het studiejaar.

We willen duurzame, energie-neutrale woningen

Bouwen in Groningen betekent bouwen voor de lange termijn, met aandacht voor onder meer kwaliteit en duurzaamheid. Groningen streeft er naar in 2035 CO2-neutraal te zijn. Alle nieuwbouwwoningen zijn aardgasvrij. De grootste opgave zit in de bestaande voorraad. Hier worden flinke stappen gezet mbt verduurzaming en van het aardgas af gaan. In het programma Energie worden deze opgaven nader uitgewerkt.

Prestatie indicatoren

Met de volgende indicator(en) wordt de voortgang van ons beleid gemeten. Indien er geen cijfers beschikbaar zijn voor dit jaar, staat er een streepje. In dat geval wordt de indicator eens in de twee jaar gemeten, of is de indicator pas vanaf 2022 in de begroting opgenomen.

De gemeente bouwt zelf geen woningen en is daarvoor afhankelijk van marktpartijen en corporaties en heeft daardoor slechts deels invloed op de aantallen toegevoegde woningen. Om die reden nemen we geen prestatie indicatoren op, maar alleen effectindicatoren (zie inleiding van het deelprogramma Wonen).

Deze pagina is gebouwd op 07/13/2023 11:52:08 met de export van 07/13/2023 11:43:16