Relevante ontwikkelingen
De gemeente Groningen blijft groeien en dit geeft druk op de woningmarkt. Ondanks dat er hier en daar voorzichtige tekenen van stabilisatie van de woningprijzen zijn, blijft de woningvraag onveranderd groot.
De bouwsector kampt al langere tijd met stijgende prijzen (bouw)materialen en grondstoffen, zoals staal. De oorlog in Oekraïne heeft hier in 2022 nog een schep bovenop gedaan. Naast grondstoffen en energie is ook arbeid duurder geworden. Het is onduidelijk welke (lange termijn) effecten dit zal hebben op de woningmarkt. Vooralsnog is de vraag naar woningen echter onverminderd groot en blijven we inzetten op het invullen van de bouwopgave.
De opgaven uit de woonvisie 'Een thuis voor iedereen' van 2020 blijven dan ook onverkort gelden. De belangrijkste opgave is en blijft: Bouwen, bouwen en nog eens bouwen maar wel met kwaliteit.
In 2022 is een start gemaakt het opstellen van de Strategische Woningbouwprogrammering. Dit is een verdere detaillering van de opgaven in de woonvisie om nog meer sturing te kunnen geven aan de woningbouw in onze gemeente, zowel kwalitatief en kwantitatief.
Zowel in de koop- als in de huursector zijn er in 2022 veel woningen opgeleverd. Het gaat om een netto toevoeging van 2083 woningen, waarvan 413 sociale huur.
Vanuit het oogpunt van meer sturing op de woningmarkt, ten behoeve van een eerlijke verdeling van de woningen, zijn er in 2022 diverse regelingen opgezet en uitgewerkt. Denk aan de Opkoopbescherming, de implementatie van de Wet Toeristische Verhuur van Woonruimte en sturing via het Woonruimteverdeelsysteem. Ook hebben we het Steunpunt Huren geopend waar huurders terecht kunnen met hun vragen of een klacht melden.
Verder is begin 2022 de visie op wonen en zorg vastgesteld. In 2023 wordt er samen met de zorg- en welzijnspartijen, corporaties en anderen gewerkt aan het opstellen van een uitvoeringsagenda.
Zie voor een toelichting op bovenstaande punten de informatie onder beleidsvelden.