Paragrafen

Paragraaf 1: Wijkvernieuwing en gebiedsgericht werken

West

Wijken en buurten
Hoogkerk, Gravenburg, Leegkerk, Reitdiep, Reitdiepzone, Dorkwerd, De Held, Buitenhof, Vinkhuizen, Selwerd, Paddepoel, Tuinwijk.

Relevante ontwikkelingen

De wijken in West hebben een divers karakter. Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen hebben een relatief hoge sociale huurvoorraad. Er zijn hardnekkige sociale problemen in de wijk die een vervolgontwikkeling vragen. De wijkvernieuwing Sunny Selwerd is goed op gang gekomen. In Selwerd zijn we met bewoners en woningcorporaties aan de slag met de verbeteringen die de komende jaren Selwerd sociaal en fysiek weer op de kaart gaan zetten. In een groot deel van de wijk wordt dit naast de renovatie of nieuwbouw van woningen ook zichtbaar in de vorm van de aanleg van het warmtenet en de herinrichting van de woonomgeving. Vinkhuizen, Tuinwijk en Paddepoel vormen, naast Selwerd ook onderdeel van het intensiveringsprogramma van de Regiodeal Groningen-Noord. Diverse fysieke en sociale projecten zijn uitgevoerd of in uitvoering, zoals een nieuwe verbindingsbrug tussen de wijken Paddepoel en Tuinwijk en de invoering van de verlengde schooldag in Paddepoel, Vinkhuizen en Selwerd.
Het dorpse karakter van Hoogkerk is behouden gebleven en de wijk is gewend eigen problemen op te lossen of te agenderen. Enkele hardnekkige problemen zoals jeugdproblematiek, verkeer en voorzieningen zijn zaken die daarbij onze gezamenlijke aandacht hebben. Hoogkerk en de omliggende wijken, inclusief Reitdiep vormen onderdeel van onze Westflankstudie, hierin worden de mobiliteit en ontsluitingsopgaven in het gebied in relatie met de Suikerzijde, de Held 3 en de Westelijke ringweg gelegd. Met de wijkorganisaties in het gebied wordt jaarlijks een top 3 voor de wijk bepaald waarmee bewoners meer invloed hebben op hun wijk, buurt en straat. En er worden grotere thema’s en vraagstukken in de wijk geagendeerd, zoals voorzien in het Gronings Model voor wijk- en dorpsdemocratie.

Resultaten en activiteiten

Wat wilden we bereiken (resultaten)

Wat hebben we daarvoor gedaan (activiteiten)

  • Met de intensivering van de wijkvernieuwing en de Regiodeal streven we ernaar om de brede welvaart en leefbaarheid in Groningen Noord (waaronder Vinkhuizen, Paddepoel, Selwerd, Tuinwijk) over 10 jaar dichter bij het stedelijk gemiddelde te brengen. Dat doen we langs drie actielijnen:
  • Maatschappelijk meedoen;
  • Prettig en veilig samenleven;
  • Kansen voor kinderen.
  • We streven een integrale verbinding na op thema’s en schaalniveau. We sluiten aan bij lopende initiatieven en processen zoals Sunny Selwerd, Cocreatie Paddepoel, Vinkhuizen laat niet los & bewonersbeheer Tuinwijk.
  • Projecten van het Uitvoeringsprogramma Wijkvernieuwing Sunny Selwerd 2022 uitgevoerd;
  • Projecten van de Regiodeal Noord uitgevoerd;
  • We hebben interdisciplinaire teams (gemeente, WIJ, corporaties en Politie) opgezet en werken vanuit een locatie in de wijken Hoogkerk en Paddepoel;
  • Het Wijkbedrijf Vinkhuizen huisvest inmiddels ruim 20 wijkpartijen; met deze partijen wordt de onderlinge samenhang en de relatie en betekenis voor de wijk versterkt;
  • Voorbereidend onderzoek is gestart voor nieuwbouw van de Wegwijzer Selwerd, de nieuwbouw van de Bisschop Bekkerschool is in de ontwerpfase beland waarbij de relatie met de wijk uitgangspunt vormt;
  • Het energietransitieprogramma voor Paddepoel, Vinkhuizen, Selwerd en Hoogkerk is gestart met goed bezochte energiemarkten en hebben we gekoppeld aan vraagstukken rondom leefbaarheid, betaalbaarheid en rondkomen;
  • In Tuinwijk wordt bijgedragen aan het team dat helpt bij het onderhoud, beheer en de leefbaarheid van de wijk;
  • Samen met bewoners uit Hoogkerk, Vinkhuizen, de Held en Gravenburg zijn verkeersknelpunten in de wijken geïnventariseerd. Kleine en urgente knelpunten worden in overleg met bewoners van oplossingen voorzien. Grotere of ingrijpender opgaven worden in de mobiliteitsvisie of in de westflankstudie ondergebracht.
  • We wilden de gebiedsontwikkelingen in de Held 3 en Suikerzijde aangrijpen om duurzame antwoorden te bieden voor hardnekkige problemen in Hoogkerk, zoals verkeer, het voorzieningenniveau en jeugdproblematiek, en kansen aangrijpen op het gebied van groen, duurzaamheid, sport en recreatie .
  • Middels een klankborggroep onderhielden wij goed contact met Hoogkerk, Gravenburg, de Held, Buitenhof en Reitdiep. Hierin is met name ook de geplande tijdelijke opvang van Oekraïners in het gebied geagendeerd;
  • We zijn gestart met het realiseren van een buitenfitness bewonersinitiatief in het gebied.
  • In de wijken Reitdiep, Gravenburg, De Held 3 en de Buitenhof bouwen we telkens aan de bewonersbetrokkenheid bij initiatieven en ingrepen in en om de wijk.
  • Initiatiefnemers en gebruikers van het Westpark hebben, in goed overleg met betrokken gemeentelijke programma’s, een ontwikkelingsperspectief voor het park gemaakt. Dit ontwerp moet leiden tot een nog aantrekkelijker ‘natuurlijk en avontuurlijk’ park met nieuwe functies en goede verbinding met de omliggende (nieuwe) wijken;
  • We hebben meerdere voedselinitiatieven in het Westpark ondersteund zoals voedselbos, pluktuin, zelfoogsttuin en Tuin in de stad. Deze projecten zijn ook onderdeel van het Foodtrailprogramma. Tijdens een Proeverij West zijn de inwoners van Groningen in contact gekomen met deze en ander bewonersinitiatieven in het gebied West.
  • Met het wijkwethoudersbudget bepalen de wijken zelf jaarlijks de prioriteiten voor hun wijk met het top3-budget. Hiermee organiseren en onderhouden we tevens een doorgaande dialoog met de wijk(vertegenwoordiging).
  • We hebben de wijkbewoners ondersteund bij de top3-aanpak en bij grotere meerjarige initiatieven als de historische haven , centrumplan Hoogkerk, sportfaciliteiten Ruskeveenseplas en de verdere ontwikkeling van de centrumzone Paddepoel;
  • Aan de hand van het Gronings Model voor wijk- en dorpsdemocratie is Hoogkerk gestart met een eerste versie van een wijkbegroting.
Deze pagina is gebouwd op 07/13/2023 11:52:08 met de export van 07/13/2023 11:43:16