Paragrafen

Paragraaf 1: Wijkvernieuwing en gebiedsgericht werken

Oost

Wijken en dorpen
Beijum, Noorderhoogebrug, De Hunze, Van Starkenborgh, Drielanden, Ruischerwaard, Zilvermeer, Lewenborg, Oosterhoogebrug, Ulgersmaborg, Noorddijk, Ruischerbrug, Middelbert, Engelbert, Euvelgunne, Meerstad.

Relevante ontwikkelingen

In Oost zetten bewoners zich in voor verschillende initiatieven en aandachtspunten. Het gaat dan bijvoorbeeld om duurzaamheid en klimaatadaptatie, zoals de Werkbeij in Beijum. De Buurtmoeders in Lewenborg zetten zich in voor een veiligere wijk en dorpsbelangen Meerstad vraagt aandacht voor voorzieningen. Vraagstukken in dorpen en nieuwbouwwijken concentreren zich ook rondom verkeersveiligheid. De agenda voor de toekomst van Meerstad is vastgesteld. In Oosterhoogebrug is de bouw van een nieuwe woontoren vertraagd. De eerste ideeën voor sociale woningbouw in Buurtschap Hooge Hunze zijn gedeeld met bewoners en betrokkenen in Oosterhoogebrug. Met buurtcentrum de Schakel onderzoeken we de mogelijkheden voor de toekomst en met de Oude Bieb in Lewenborg zoeken we naar nieuwe huisvesting Een andere belangrijke ontwikkeling is de ontwikkeling van de visie op het Kardingegebied.Lewenborg en Beijum onderscheiden zich van de verspreid liggende dorpen en nieuwbouwwijken. In beide wijken groeien relatief veel kinderen op in een kwetsbare situatie. Er zijn relatief veel jongeren en jongvolwassen die (nog) geen startkwalificatie hebben. Dit kan leiden tot sociale uitsluiting en achterstand. We willen de intergenerationele armoede doorbreken en voor ieder kind en jongere optimale kansen bieden om zich te ontwikkelen en te ontplooien. Daarnaast willen we proberen eenzaamheid te voorkomen door onder andere het stimuleren van de informele ondersteuning van bewoners onderling. Voor beide wijken is met de intensivering van de wijkvernieuwing en in het kader van het Nationaal Programma Groningen een apart meerjarenprogramma opgesteld en een uitvoeringsprogramma voor 2023.

Resultaten en activiteiten

Wat wilden we bereiken (resultaten)

Wat hebben we daarvoor gedaan (activiteiten)

  • Met de intensivering van de wijkvernieuwing in Beijum en Lewenborg wilden we met een integrale aanpak het verschil maken op het gebied van:
  • Doorbreken van intergenerationele armoede;
  • Het voorkomen van achterstanden bij de jeugd;
  • Het realiseren van twee aantrekkelijke toekomstbestendige wijken.
  • De lopende projecten van het Lokaal Programmaplan Nationaal Programma Groningen voor Beijum en Lewenborg zijn uitgevoerd en er zijn nieuwe projecten voorbereid en opgestart zoals onder andere Broedplaats voor jongeren en Beijum in Bedrijf;
  • Het uitvoeringsplan voor de wijkvernieuwing Lewenborg (Lewenborg Leeft) is klaar. Een aantal projecten is al in uitvoering zoals onder andere Kansrijk Oost, Verlengde Schooldag en het uitwerken van een plan voor een aantrekkelijk winkelplein;
  • De projecten uit het wijkvernieuwingsplan Beijum zijn in uitvoering en er is een uitvoeringsprogramma voor 2023 opgesteld en vastgesteld. In beide wijken wordt samengewerkt met betrokken partijen aan onder andere een pedagogisch wijkplan en een wijkenergieplan.
  • Versterking van de sociale cohesie en gemeenschapsvorming in Lewenborg en Beijum door cultuuraanjagers samen met bewoners te laten werken aan het versterken van kunst en cultuur in de wijk.
  • Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van cultuur. Dit is onder andere gedaan door de cultuurcoaches en ook met het project Goudmakers.
  • Versterken bewonersparticipatie.
  • We hebben structureel overleg gevoerd met verschillende bewonersplatforms, bewonersorganisaties en wijkraden om met hen ontwikkelingen en knelpunten te bespreken die speelden, zoals buurtaccommodaties en verkeersveiligheid. Daarnaast hebben we hen ondersteund bij diverse activiteiten zoals Lewenborg TV;  
  • Er zijn vele initiatieven uit de wijken en dorpen ondersteund, zoals de Buurtmoeders in Lewenborg en het Vlottendorp in Meerstad. Ook is er gestart met de inzet van het wijkbudget in Beijum en Lewenborg. We hebben twee vrijwilligersfeesten georganiseerd om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet en betrokkenheid;
  • Er is opdracht gegeven voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor De Schakel in Oosterhoogebrug;
  • Er is een klankbordgroep met bewoners en ondernemers uit Oosterhoogebrug opgericht.
  • Aantrekkelijke speelplekken in de wijken.
  • We hebben samen met bewoners en WIJ gewerkt aan aantrekkelijke speelplekken, bijvoorbeeld in de Marjoleinstraat.
  • Mede op initiatief van het Groninger Landschap wilden we de oude loop van de Hunze herstellen en de inrichting verbeteren. Hiervoor is een visie vastgesteld.
  • Er is samen met bewoners gewerkt aan het schetsontwerp voor de Hunzeloop. Aan de hand van meerdere bijeenkomsten en overleggen zijn bewoners actief betrokken en hebben ze meegedacht over de inrichting;
  • Op verzoek van bewoners is er met voorrang een definitief ontwerp en een kostenraming gemaakt voor de centrale ontmoetingsplek in de Hunzeboord (de buurtvuurplek).
Deze pagina is gebouwd op 07/13/2023 11:52:08 met de export van 07/13/2023 11:43:16